Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Τεχνολογία Τροφίμων. Για άψογα τρόφιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγαγε οπτικοακουστικό υλικό (video), με τίτλο «Τεχνολογία Τροφίμων. Για άψογα τρόφιμα».
Αυτό το υλικό έχει ως στόχο να εξηγήσει πώς η τεχνολογία τροφίμων στην Ευρώπη ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα ελέγχου για να μας κρατήσει ασφαλείς, το φαγητό μας φρέσκο και νόστιμο και την οικονομία μας ισχυρή. Αφορά επίσης στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων καταναλωτών οι οποίοι έχουν υψηλές προσδοκίες για τα τρόφιμα αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο πολύ η τεχνολογία τροφίμων είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν αυτές τις προσδοκίες.

ΠΗΓΗ: WWW.EFET.GR

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ : Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ»

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, προέβη σε δειγματοληψία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και διαπίστωσε ότι, κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση, το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει. 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», συσκευασίας 1L, με αριθμό παρτίδας : LOT 1411015 και ημερομηνία λήξης : 30/01/2016. Το προϊόν τυποποιείται από την επιχείρηση «Αργολίς, "ΑΦΟΙ ΦΑΚΛΑΡΗ Α.Ε." (7ο χλμ Άργους – Τρίπολης, Άργος) και φέρει στην συσκευασία του τα στοιχεία της επιχείρησης «Μ.Δ. ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ» (Νέα Μαγνησία, 570 22, Θεσσαλονίκη). 
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

Πηγή:www.efet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ: Αντιποίηση αρχής

Σύμφωνα με καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, παρατηρείται εσχάτως αύξηση των κρουσμάτων αντιποίησης αρχής, από άτομα άγνωστα στον ΕΦΕΤ, τα οποία επικαλούνται εργασιακή σχέση με τον Φορέα και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά προκειμένου αυτοί να αποφύγουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που δήθεν αφορούν τις επιχειρήσεις τους.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στις περιπτώσεις όπου πράγματι διαπιστώνονται παραβάσεις σε ελεγχόμενες από τον ΕΦΕΤ επιχειρήσεις, ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα, είτε για την επιβολή διοικητικής κύρωσης δια των αρμοδίων οργάνων του, είτε ποινικής δια της παραπομπής των παραβατών στη δικαιοσύνη. Τονίζουμε, επίσης, ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ φέρουν πάντα υπηρεσιακή ταυτότητα και εντολή ελέγχου της υπηρεσίας τους, τις οποίες και επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στην ελεγχόμενη επιχείρηση.
Καλούμε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων τροφίμων στους οποίους απευθύνονται άτομα επικαλούμενα ιδιότητα ελεγκτών του ΕΦΕΤ, με σκοπό την καταβολή σε αυτά χρημάτων για αποφυγή δήθεν κυρώσεων, να καταγγέλλουν αμέσως το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

πηγή: www.efet.gr

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν το βραστό τους αυγό “μελάτο” και ανησυχούν, μήπως αυτή η μέθοδος δεν σκοτώνει επαρκώς το βακτήριο της σαλμονέλας.
Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά. Τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C. 
 
Αν σας αρέσουν τα “μελάτα” αυγά ή χρειάζεστε ένα ωμό αυγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήδη παστεριωμένα αυγά, τα οποία έχουν θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.
 
Εάν μαγειρεύετε μη-παστεριωμένα αυγά, μόνο έως ότου οι κρόκοι είναι ακόμα υγροί (μελάτα), δεν θα φτάσουν σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Αν αυτό είναι ή όχι αποδεκτός κίνδυνος υγείας, είναι επιλογή σας
 
πηγή: http://www.iatropedia.gr

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΦΕΤ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ «ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ»

Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, διενήργησε δειγματοληψία του κατεψυγμένου παρασκευάσματος κρέατος "ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ 50 ΓΡ ΚΤΨ", συσκευασμένο υπό κενό, σε συσκευασίες βάρους περίπου 500 γραμμαρίων, με ημερομηνία παραγωγής 17/08/2015 και ημερομηνία λήξης 12 μήνες μετά από την ημερομηνία παραγωγής, LOT 229-042, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Α.Ε. «ΒΙ.ΚΡΕ. Α.Ε.», 7ο χλμ. Καβάλας – Ελευθερούπολης , Αμισιανά, με κωδικό έγκρισης GR A 131 EU.
Στο δείγμα ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.
πηγή: www.efet.gr

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ-ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ



Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς ας θυμηθούμε όλοι τα παρακάτω σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ − ΚΑΝΤΙΝΕΣ
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025 (ΦΕΚ Β’ 2135/29.08.2013), όπως τροποιήθηκε με την Υπουργική Υ1γ/Γ.Π./οικ.96605/2013 (ΦΕΚ 2800/τ.Β ́/04-11-2013)τα προϊόντα που επιτρέπεται να διατίθενται από τα κυλικεία των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα παρακάτω:
1. Φρούτα-Λαχανικά
• Φρέσκα φρούτα−λαχανικά ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
• Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
• Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
• Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντίνων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
• Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
• Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.
2. Γαλακτοκομικά
• Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%−1,8% λιπαρά).
• Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
• Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
• Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
• Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.
3. Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα
• Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
• Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
• Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
• Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
– Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
– Τρανς λιπαρά έως 0,1 %
– Νάτριο έως 0,5%
4. Διάφορα αρτοσκευάσματα
• Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
• Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
• Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, Τρανς-λιπαρά έως 0,1%, Νάτριο έως 0,5%
• Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη - φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.
Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
• Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονονάτριο.
Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
•Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60γρ) με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων
Ανά 100γρ προϊόντος:
α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10γρ,
β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10γρ,
γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5γρ και
δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5γρ.
5. Σάντουιτς
• Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
• Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
• Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές: α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %, β) Νάτριο έως 1 %
• Λαχανικά όλων των ειδών.
• Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
• Αβγό καλά βρασμένο.
• Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
• Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.
•Επιτρέπεται η χρήση τυριών (όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο “Γαλακτοκομικά” παραπάνω)
6. Γλυκίσματα
• Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
• Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
• Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
• Μέλι σε ατομική μερίδα.
• Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
7. Ξηροί καρποί
• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
8. Αφεψήματα, υγρά
• Εμφιαλωμένο νερό.
• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
• Καφές μόνο για το προσωπικό.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
9. Επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
10. Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα Υγειονομική Διάταξη.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των εν λόγω δραστηριοτήτων, οφείλουν να έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με την Υ.Α. 14708/10−08−2007 (ΦΕΚ 1616/Β/17−08−2007) όπως κάθε φορά αυτή ισχύει και αφορά στις «βασικές αρχές στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων».
 Οι εργαζόμενοι τόσο στα σχολικά κυλικεία, καντίνες όσο και στα εστιατόρια θα διαθέτουν πιστοποιητικά Υγείας, όπως προβλέπεται από την Υ.Α. 35797 (ΦΕΚ 1199/Τ.Β/11−4−2012).
ΑΡΧΕΙΑ
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις υποχρεώνονται να τηρούν τα παρακάτω αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών σύμφωνα με την Εθνική και την Κοινοτική Νομοθεσία
Αρχείο 1ο :ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ
Αρχείο 2ο : ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Αρχείο 3Ο : ΝΕΡΟΥ
Αρχείο 4Ο : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ-ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ
Αρχείο 5Ο : ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ-ΜΥΟΚΤΟΝΙΑΣ
Αρχείο 6Ο : ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΙ
Σε όλους ανεξαιρέτως τους ανωτέρω χώρους των σχολικών συγκροτημάτων, τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών σχολείων, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε τακτά ή έκτακτα χρονικά διαστήματα από τους αρμόδιους φορείς.
Οι Σχολικές Επιτροπές και οι Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων κάθε σχολικής εκπαίδευσης οφείλουν να συνεργάζονται με τα αρμόδια όργανα ελέγχου για τυχόν παραβάσεις − παραλήψεις που διαπιστώνονται.
Οι έλεγχοι των δειγμάτων που θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων θα αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια.
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Κωνσταντίνος Ψαρίδης
Υγιεινολόγος Τ.Ε.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Έρευνα: Το βόειο κρέας περιέχει επικίνδυνα βακτήρια

Το βόειο κρέας που αγοράζετε είναι πιθανό να περιέχει μια ποικιλία από βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν και τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να εξαλειφθούν, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τον οργανισμό Consumer Reports στις ΗΠΑ.
Ενώ τα περισσότερα βακτήρια στο κρέας εξολοθρεύονται, όταν αυτό μαγειρεύεται σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία, πολλοί που άνθρωποι προτιμούν να τρώνε το κρέας τους πολύ ελαφρά ψημένο, με αρκετό αίμα ακόμα μέσα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να ασθενήσουν, ειδικά όταν το κρέας προέρχεται από συμβατική κτηνοτροφία, όπου στις αγελάδες χορηγούνται και αντιβιοτικά και ορμόνες. 
 
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% του βοείου κρέατος στις ΗΠΑ από τέτοιου είδους κτηνοτροφικές μονάδες περιέχει βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε τρεις ή περισσότερες κατηγορίες αντιβιοτικών.
 
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν το κρέας από 300 πακέτα βόειου κιμά, που αγόρασαν από διάφορα σημεία της χώρας, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε απλός καταναλωτής. Το κρέας ελέγχθηκε για πέντε κοινούς τύπους βακτηρίων που μπορεί να βρεθούν στο βόειο κρέας: Clostridium perfringens, E. coli, εντερόκοκκος, σαλμονέλα και σταφυλόκοκκος. Σε όλα τα δείγματα εντοπίστηκαν κάποιου είδους βακτήρια, αν και τα κρέατα που προέρχονταν από μονάδες μη-συμβατικής κτηνοτροφίας (δηλαδή από ζώα στα οποία ΔΕΝ χορηγούνται αντιβιοτικά και ορμόνες) ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν επιβλαβή βακτήρια.
 
Περισσότερο από το 80% των κρεάτων από συμβατική κτηνοτροφία είχε δύο τύπους βακτηρίων και σχεδόν το 20% των δειγμάτων είχε το βακτήριο C. perfringens, το οποίο είναι υπεύθυνο για σχεδόν ένα εκατομμύριο περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο. 
 
“Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να καταλάβετε αν μια συσκευασία αγοραστού βόειου κρέατος περιέχει βακτήρια ή όχι, απλά με την εξωτερική οπτική εξέταση ή την μυρωδιά”, υποστηρίζει ο Urvashi Rangan, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Βιωσιμότητα στο Consumer Reports.
 
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 10% των δειγμάτων είχαν ένα στέλεχος του βακτηρίου S. Aureus, το οποίο παράγει μια τοξίνη που μπορεί σας αρρωστήσει και το οποίο δεν σκοτώνεται ακόμη και όταν το κρέας μαγειρεύεται κανονικά. Ωστόσο, από την στιγμή που το κρέας θα μαγειρευτεί στους 70 βαθμούς Κελσίου και πάνω, σε όλο του το σώμα (δηλαδή όταν αυτή η θερμοκρασία φτάσει πλήρως στο εσωτερικό του κομματιού) τότε όλα τα επικίνδυνα βακτήρια εξολοθρεύονται.
 
Οι ερευνητές συνιστούν στους καταναλωτές να αναζητούν βόειο κρέας το οποίο να αναγράφει στην συσκευασία του ότι είναι “χωρίς αντιβιοτικά”, από ζώαπου “τρέφονται με χόρτο”, ή την ένδειξη “βιολογικό”.. Το Consumer Reports λέει ότι αυτές οι ετικέτες δείχνουν ότι τα βοοειδή τρώνε χόρτο και ζωοτροφές και δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά ή ορμόνες.
  πηγή: iatropedia.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...