Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση των καταναλωτών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους

Οι Έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΦΕΤ στην αγορά των τροφίμων κατά την διάρκεια των εορτών θα εντατικοποιηθούν σε μεγάλο βαθμο με κύριο γνώμονα να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών αλλα και τα συμφέροντά του από οποιονδήποτε κίνδυνο ή πρακτική υπονόμευσης τους. Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας οδηγούν συνήθως σε αγορά και κατανάλωση φρέσκων μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους, αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα, συντήρηση, κ.λ.π.) βοηθούν στην διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή. Για τους λόγους αυτούς ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές:
- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
- Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κ.λ.π.)
Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες - Κοτόπουλα) κ.λ.π. και προϊόντων πτηνοτροφίας:
  • Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη), είτε ως καταψυγμένες.
  • Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2-4oC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχωμένους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18o C ή και χαμηλότερη.
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας, είτε συνηθέστερα σε καρτελάκι μιας χρήσης κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
  • Στην περίπτωση πώλησης κατεψυγμένων πουλερικών τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, αυτά μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
  • Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά, κ.λ.π.) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής», κ.λ.π.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό κατά περίπτωση σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
Για την προμήθεια Θηραμάτων:
Tις ημέρες αυτές συνηθίζεται η πώληση σφαγίων αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σήμα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν επίσης σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας συσκευασίας και ανάλωσης.
Για την προμήθεια Κρέατος. Ζώα Κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια, κ.λ.π.)
  • Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5o C για το νωπό και σε θερμοκρασία -18o C και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχωμένους χώρους.
  • Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
  • Για όλα τα σφάγια αμνοεριφιών εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».
  • Για τα σφάγια αμνοεριφιών που προέρχονται από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή ερυθρό (χρωστική Ε 129, ερυθρό Allura) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
  • Για τα σφάγια αμνοεριφιών εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», (χρωστική Ε155) δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
  • Στην περίπτωση των σφάγιων βοοειδών θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα αναγράφεται στην ετικέτα χώρα καταγωγής Ελλάδα και η ετικέτα θα έχει πλαίσιο χρώματος μπλε του ουρανού.
Για την προμήθεια Γαλακτοκομικών Προϊόντων:
  • Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κ.λ.π.
  • Η κοπή των τυριών (σε φέτες, κομμάτι κλπ) θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
  • Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωϊκού λίπους) είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτές των γαλακτοκομικών.
Για την προμήθεια Αβγών:
  • Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα, δηλ:
(α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας,
(β) στην κατηγορία ποιότητας,
(γ) στην κατηγορία βάρους και
(δ) στη μέθοδος εκτροφής.
Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.
  • Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
  • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
  • Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.
Για την προμήθεια Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής:
  • Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
  • Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας» κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.

Επειδη τις ημέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τροφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, συνιστάται τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Η δε αποθήκευση τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπά τροφιμα. Ο ΕΦΕΤ συνιστά τις ημέρες των εορτών προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ, η παραδοσιακή διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση. Ο ΕΦΕΤ σας εύχεται ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.  

ΠΗΓΗ: www.efet.gr

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Σαλμονέλα και λιστέρια απειλούν όσους καταναλώνουν συντηρημένες σαλάτες

Η σαλμονέλα και η λιστέρια απειλούν όσους καταναλώνουν ψιλοκομμένες και συντηρημένες σαλάτες. Οι ψιλοκομμένες σαλάτες όχι μόνο χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά κατά τον τεμαχισμό αλλά είναι και πρόσφορες για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών.

Ασπίδα για την προστασία από τα παθογόνα βακτήρια συνιστά η χρήση λεμονιού ή ξυδιού.

Κυριότερες αιτίες της υποβάθμισης της ασφάλειας της κομμένης σαλάτας και της επιβίωσης/ ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών είναι η επιμόλυνση από κοπρανώδη υπολείμματα κατά την καλλιέργειά τους στο χωράφι και η διαδικασία του τεμαχισμού. Είναι φυσικό οι σαλάτες να έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας σου. Ακόμη και αν, πριν την κατανάλωση, πλυθούν καλά ενδέχεται να μείνουν κάποια μικρόβια τα οποία θα πολλαπλασιαστούν μετά τον τεμαχισμό της σαλάτας, διότι «θρέφονται» από τους χυμούς που απελευθερώνονται κατά τον τεμαχισμό.

Μάλιστα όσο περισσότερο συντηρείται μια κομμένη σαλάτα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων. Η ανάπτυξη μικροβίων στις κομμένες σαλάτες μπορεί να αποφευχθεί αν κατά τη συντήρηση χρησιμοποιηθεί έστω και μια μικρή ποσότητα από χυμό λεμονιού ή ξυδιού.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής των τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Σκανδάμης, με αφορμή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας επιστημόνων του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 3ο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας «Μικροβιόκοσμος», οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατανάλωση των έτοιμων κομμένων σαλατών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με πολλαπλές εξάρσεις δηλητηριάσεων , εξαιτίας παρουσίας παθογόνων βακτηρίων. Κάναμε μία έρευνα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται οι κομμένες σαλάτες κατά τη συντήρηση. Η λογική της έρευνας δεν βασίστηκε σε δειγματοληψία έτοιμων σαλατών. Πήραμε σαλάτες, τις εμβολίσαμε σκόπιμα με παθογόνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, και στη συνέχεια τις κόψαμε για να δούμε τι θα συμβεί κατά τη συντήρηση.

Διαπιστώσαμε ότι οι παθογόνοι οργανισμοί αυξήθηκαν. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τον τεμαχισμό απελευθερώνονται χυμοί στην επιφάνεια των τροφίμων , οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συντήρησης συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και των παθογόνων. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι το κομμένο μαρούλι σε σχέση με το λάχανο είναι πιο πρόσφορο για την ανάπτυξη μικροβίων.

Από την άλλη, η αυτόχθονη χλωρίδα του λάχανου, δηλαδή τα μικρόβια που φέρει επάνω του, ενδέχεται, αν αυτό δεν έχει απολυμανθεί σωστά, να συμβάλλουν στην αύξηση άλλων παθογόνων όταν αυτό τεμαχιστεί» ανέφερε ο κ Σκανδάμης.

Το όξινο pH του χυμού λεμονιού και του ξυδιού καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και για αυτό η χρήση τους κατά το πλύσιμο, κατά τη συντήρηση αλλά και κατά την κατανάλωση της σαλάτας προστατεύει από τις δηλητηριάσεις.

Ασφαλέστερες όμως είναι οι σαλάτες που καταναλώνονται χωρίς να τεμαχιστούν. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί την σαλάτα κομμένη θα πρέπει να την καταναλώσει αμέσως μετά τον τεμαχισμό ενώ εάν πρόκειται να την καταναλώσει αργότερα θα πρέπει να τη συντηρήσει με χυμό λεμονιού ή ξύδι έστω και σε μικρή ποσότητα.
πηγή:http://www.skai.gr/

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...